Data Loss Prevention, ook wel DLP genoemd, is een mooie verzamelnaam voor een reeks van technologieën, producten en technieken die er voor moeten zorgen dat gevoelige informatie zoals persoonsgegevens een organisatie niet verlaten en daarmee voorkomt dat deze gegevens in de verkeerde handen terechtkomt. Het is een handig hulpmiddel dat een positieve bijdrage kan leveren aan het voldoen aan de Europese privacy wetgeving (AVG), die op 25 mei 2018 is ingegaan.

In Office 365 worden gegevens op allerlei manieren gedeeld. Of het nu via e-mail gebeurt door Exchange Online, via het werken met Microsoft Teams, bestandsoverdrachten via SharePoint Online of OneDrive voor Bedrijven of door middel van andere toepassing die het SaaS platform rijk is. Iedere organisatie die met Office 365 werkt verwerkt dagelijks grote hoeveelheden informatie. Om deze gegevens te beschermen biedt het platform diverse mogelijkheden. Data Loss Prevention is hier een van. In sommige gevallen kun je al snel van start, maar voor een goede bescherming is al gauw een van de duurdere licentievormen nodig.

Anders dan dat organisaties soms denken is Office 365 geen heterogeen platform, maar eerder een verzameling van Saas Producten die soms goed met elkaar werken, maar ook vaak erg verschillend zijn. De mogelijkheden tot Data Loss Prevention in iedere afzonderlijk product hierbij niet anders. Zo biedt Exchange Online andere mogelijkheden tot DLP dan bijvoorbeeld Microsoft Flow of Microsoft Teams.

Voor een effectieve implementatie van Data Loss Prevention in Office 365 is het belangrijk te weten welke wat de (on)mogelijkheden zijn van het platform, hoe de data governance regels van de organisatie hierin zouden kunnen passen en hoe de geest van de Europese privacy wetgeving er in verwerkt kan worden.

Heeft u hierbij hulp nodig? The Privacy Department kan u hierbij goed helpen. Bel voor een afspraak met 036-7998002